Work in Progress - 1 Bligh Street, Sydney, Architectus, Australia

This project by National Architects, Architectus, in association with German Architects, Ingenhoven Architects, won the DEXUS/City of Sydney Design Competition.

The corner of Bligh and Bent Streets in Sydney strongly marks the main address for the building. The elliptical form aligns with the grid to the north and is oriented to the harbour, maximising views and creating premium office space and a quality work environment. The reduced building footprint creates a significant new public space for Sydney that allows deep soil landscaping and extends Farrer Place.

Broad curving steps rise to the sheltered winter garden and provide an ideal place to sit in the sun and appreciate the full expanse of Farrer Place and the heritage buildings of the Education and Lands Department.

The sustainability strategies proposed achieve a 5-star NABERS and the highest ESD standards. A fully shaded double skin facade provides excellent Indoor Environment Quality (IEQ).

The building is set to create a new benchmark in Australia for sustainable high rise and provide an enduring presence attuned to emerging cultural, social and environmental concerns.

To view the profile of Architectus, please click on this link –